электронная
200
печатная A5
502
18+
НА ДЕНОТ

Бесплатный фрагмент - НА ДЕНОТ

Humубоморна вистина

Объем:
292 стр.
Возрастное ограничение:
18+
ISBN:
978-5-0050-8606-8
электронная
от 200
печатная A5
от 502

18+

Книга предназначена
для читателей старше 18 лет

ПРВ СЕЗОН
белешка 1
Бог свиркаше

Откако wrote напишав на мајка ми: «Ајде машко, здраво мамо!», Одев во насока на мојот гладен хотел за студирање и помислив:

— Која е разликата помеѓу Русите и Американците и Европејците?

— И со тоа што тие живеат и размислуваат логично, ние сме апстрактни. — одговорив сам и одев понатаму. Сакав да пијам — страшно и залак. Одам, затоа одам низ алејата во оддалеченоста на бетонската плоча на некое индустриско претпријатие. Гледам дека станува мрачно. Слушам дека од другата страна на оградата некој прави тивка, но пирсинг, не можејќи да свирка. Јас истото одговорив. Гледам дека вреќа со компири лета од нешто од другата страна на оградата, исполнето со нешто на мене. Отскокнав, а торбата го допре заминувањето на куче од непозната раса, оставено не многу долго пред мене. Отидов до него, го испитав curубопитно и, не се сомневајќи или размислувајќи за ништо, го одврзав, и таму …, таму?! Таму беше спакуван тесен, дури и притиснат со пушена колбас. Без размислување за ништо, извадив еден, ја зграпчив торбата со јаболкото на Адам и, фрлајќи ја на рамената, забрзав со брзината на Ферари кон мојата хостела, прогонувајќи го тој незаборавен стап за колбас на патот.

Веднаш сакав да учам и да живеам.

Што се случи тогаш?! Кузија. Ли: тој е свиркач, тој е фрлач на вреќи со компири, тој е исто така роден во Сиктивкар, тој дојде кај неговиот пријател и соучесник: роден во клисурата на Алдирбагуј, фармата «Дај ми да јадам», чија улога играв во заробеништво и не зборува руски.

— Каде е торбата? Кусија праша.

— А ти ја фрли? — хебрејскиот другар одговори на прашањето.

— А ти свиркаше?

— А ти..??

Потоа следува неми битка. Но, искрено, колбасот беше горчливо-тенка и вкусна…


П.С.: На семејството му го продадовме подот на торбата и бевме преплавени со море од бришење и глупост… Сесијата беше претставена со тресок…

белешка 2
Пресметка на свињи

Пред некој ден, за да не ја предадам сесијата, ме одведоа во редовите на вооружените сили на Советскиот Сојуз, односно во армијата. Таму, за еден месец, заборавив на сè што учев во дневните центри, градинка, во средно училиште и во две стручни училишта со број: седумстотини осум илјади деветстотини четириесет и три точки дваесет и четиристотини, што беше лево од авенијата од брадата до ќелавата точка, каде метрото.

Стоиме, така што скоро сме на должност на влезот во воената единица и пушиме цигари на влезот. Потоа, дојде до криза во нашата немирна земја. Времето беше тешко, цигари три пакувања месечно. И нашиот дел се наоѓа веднаш до колективната фарма «Бул од витка» и тоа е точно. Затоа стоиме и пушиме, а Баба Јага epирка од позади дрво. Точно, нејзиното име беше Јадвига. Па добро — мислиме, — стар кур и, и покрај тоа, сонуваме за грмушки со капини. И таа вреска, прекинувајќи ги мислите. Таа е глуво и слепа.

— Ах, војници, одговорете, горе?!

— Б, будала, што викаш, стар? Оддалечени сме од осумстотини и два сантиметри?! Зад оградата!!

— Како?

— Бес! — одговори повторно дежурниот службеник. — Што ви треба, да речеме, или да сипаме морков?

— Јас, вели старата баба. — треба да се обратите за продажба, — и се насмевна, — малку свиња, Борјузенка. Putе ставам месечина на масата, дури и ќе ми ја дадат.

— Што е сега со тебе? Прашав, човек кој видел свињи само во зоолошката градина, но поради некоја причина тие се нарекуваат хипополи.

— Како?

— Драс!! Што донесе со вас?? Повторував со глас.

— youе ви дадам свинско месо … — без да го слушнете или не го разбравте моето прашање, одговори стариот.

— Таа, по патот, имаше мувачка агаричка.. — предложив, пред моите другари.

— И каде живеете? — праша пријател

— А ти доаѓаш во селото и го прашуваш Јаду, нашите улици се неми.

— Што? Арсен, или што? Јас викнав во нејзиното уво, како во микрофон.

— Не, драги! Хехе.. Прашај го Јад Вигу!!

— И кога да дојде? — го праша другарот.

— И за време на викендот, напладне! Јас не само што ќе го нахранам. — одговори бабата и отиде да собере шилести зелени грмушки.

Завршив, прашав колега.

— Другар, закла ли свињи?

— Секако. Livedивеев во колективен град на фарма.

Дојде недела. Избегавме во AWOL преку далечниот агол на оградата. Стигнавме до селото без никакви проблеми и не ни беше тешко да ја најдеме нејзината колиба, особено затоа што во селото имаа само пет куќи, а хотел со гости-работници, пилани. Дојди значи за неа. И таа и лебниците, солта, па дури и пронајдениот гушав. Јадевме природна храна и пиевме повеќе.

— Па, старица? — започна другарот. — каде е свињата?

— Да, тој е свиња, сакан во штала. таа одговори и влезе во собата. Извадува пакет од половина метар. Се расплетува и привлекува меч од петтиот век п. н. е., очигледно уште од возраста на. «Рѓосан,» рѓосан и рачки завиткан во електрична лента.

— Еве, синови, ова е мојот покоен Јосиф, повторно во Грантот за Првата светска војна. Кога бил во фабрика за месо, ги окупирал и пресекол сите: дури и крави и пилешко.

Се чувствував мачно гледајќи го нејзиниот Стакановски, транспарентен изглед. Пријател го зел ножот од рацете на mistубовницата…

— Ајде, кажи ми. — Каде се стада, А?

Таа нè претвора во штала.

— Таму, — вели, — мојата сакана Борусенка.

Искрено, ја гледам оваа Борусенка и очите ми стојат зад ушите.

Неговиот корал беше соборен од табли со отвори од два до три. И од пукнатините слотови наборите и шипката висат во еластична. Очигледно ова е прасињата Boryushishche половина од животот и не лаже.

— О, драги, ќе одам во колибата. — треска баба, покривајќи ја устата без заби со аглите на шамијата. — И, вие сте повнимателни со boryusenka. Јас сум единствената од моите роднини. Никој друг, јас се грижам за него уште од раѓање. Збогум, моето говеда. Yyијеј!! — старица се соблече и веднаш престана да плука во еден падна пикап, менувајќи го својот глас од пискав во бас. — И не заборавајте, момци, го имам на продажба…

— Се ќе вреска, баба!!! — Другарот се охрабри и се сврте кон мене. — А ти, мој пријател, помогни ми, отвори ја вратата.

Јас скришно пристапив и ја свртев плочата, портата се зголеми, а свињата дури и не го мрдна увото. Удира копиле. Па, мојот пријател не се збуни веднаш, и со сите сили, како сече свиња во никел, застана на половина пат и се искачи. Никел, со големина на чинија. По неколку секунди, свињата го отвори десното око, а потоа и левото. Потоа следеше пискање и «мамут» по име Бординг скокна на кокосовите држејќи се од стомакот, нозете не се забележани.

Свиткувајќи се со двата очи кон копачката, а потоа ги исправи сините русави зеници во различни насоки, свињата го сврте погледот кон другарот. Откако повторно ги изгази очите на рачката на гулабот, ја пресели со прека: горе, долу; горе, долу, усогласено гледање на погледот на другар и се шушкаше, толку многу што целата корал само се распадна во маса чипови. Свежо ѓубриво испрскано од под нозете и зафати неколку пилешки муцки, исфрлајќи ги од врана, која curубопитно зјапаше во она што се случуваше. Другарот веќе брзаше кон градината, низ дворот на економската коска. Мамутската свиња со која се борам, брзо фатена со сторителот, распрснувајќи ги сите живи суштества што имаа дозвола за престој во овој двор. Баба се држеше до прозорецот, срамнувајќи го својот сноп нос. Се нафрлив на страна, само скаменето.


Откако излегол од дворот, другар, маневрирајќи во цик-цак, почнал да ги надминува градинарските насади, кршејќи ги оранжериите и жариштата на парчиња, а мамутската свиња, Борусија, се обидела да го гризне на петицата, само рачката на мини-мечот од осумнаесеттиот век, лепејќи од никел мешана со несоодветна зафат. Растојанието беше кратко и пријателот веќе врескаше за помош и само остри врти, му помогнаа да се избегне и да избега, што го посочи толпата азијско-цигани и народни гледачи-соседи кои зјапаа надвор од оградата. Таџикистанските и циганските мајки ги извлекоа децата од оградата, но тие не се одвоија, сакајќи да гледаат жив трилер, наречен: «одмазда и егзекуција на мамутската свиња Боруси над еден борец на руската армија». И тоа би било трагично ако не беше за ѓубриво за спасување на крајот од градината, туку и залепите за лепење на спасување со кои жителите на руските села се кријат сено во купишта. Ги грабаа, вешто, колега борец, и во еден момент сè се случуваше поинаку или обратно: мамутската свиња Борбарењето бегаше, а другарот борец ги погази мрсните страни, според дршката, и толку професионално бргу и тактично, како да беше на тактички испит, не држи ви forушки, туку пушка «калашников», со нож за бајонет. И, дури и публиката го поддржуваше борецот со аплауз, славејќи и аплаудирајќи ја претстојната победа на хомо сапиенс, обични руски трупи — над природата, разум над умот, и како резултат свињата не можеше да го издржи нападот и се распадна мртва, веднаш пред вратата на куќата, на прагот на која имаше бушава држејќи шамија во едната рака и фрлајќи секунда зад нејзиниот долен дел од грбот, кинеста баба на Јад-Виг. Другарот го направил последниот лак во трупот на свиња и пикадо, пробивајќи го безживотното тело на животното, нишајќи како низа двоен бас, растреперувајќи.

— Па, баба, другарот Спартак започна херојски. — заврши, истурете и поставете ја табелата!!!

Баба повлече тркалачки игла од зад неа, која тркала тесто за кнедли и пица, а со мат го тресна преку черепот. Имаше досадна ringвонење и двајцата едвај бегавме од неа. Таа, исто така, калдрма, од десет до пет килограми, фрли кон нас. И сите гледачи отидоа на нејзината страна и тргнаа да се израмнат со нас, но не се израмнија, но грбот од камењата му наштети. Баба Јад-Виг, а потоа му напишал поплака на командантот на полк, за што ми дадоа десет дена, и другар — тие две години удираа дисциплински баталјон, каде што за rвони од bellвонче до bellвонче, ги чистеше срањата во локалниот пигмент, рачно…

белешка 3
«Рчење на тоалетот

Беше вака: зад метро станицата на големиот командант, Свети и праведно Саша, во денар зоната на штетна алиментација, имаше био тоалет од три штафа поврзани со еден ланец, ограничен со една намена, двајца служеа како работна тоалета, каде што жителите на Св. Петербург, а трет беше канцеларијата на операторот и благајната, во едно лице кое собра пари за услугата за обезбедување колекција срања.

Луѓето стоеја во линија, истекуваа во пресрет на сите почетни места. И во интервалот помеѓу посетителите, јас триев за пари, и за нејзините пари ги залепив дебела тетка, која ја зазема позицијата оператор и благајник на овие био тоалети, Клаудија Филиповна Андершам, наследната Ленинград во петтата генерација. Таа веднаш не подлегна на моето грубо криминално пцуење, сакам да напоменам дека во тоа време не се изразував и зборував со него. Но, резултатот беше на лицето. Лицето се дупли. Тоа беше, во вид, вечер. И веќе луѓето се намалија во количина. Јас, не размислувајќи за издржливоста на телото на мојата тетка, решив да фрлам на мал начин. Покрај тоа, имав бесплатен имунитет. И додека влегов во бесплатен биосорт, се чувствував исто како тетка. Јадената храна ме стави на тоалетот. После тоа, станав вртоглавица, потоа следеа разговори со вонземјани, а понатаму, ерупција на остатоци од гастричниот тракт на wallsидовите, низ устата и спиењето, сладок сон без соништа. Во тоа време, Клаудија Филиповна Андерсрам се разбуди од алкохолна интоксикација, изразена во суво чувство на уста и грло, односно жеден, испушти течност нешто и, брзајќи и се плашеше од самракот, како причина да се доживее дома. Таа нагло стана и се затвори, на катанерите, сите суви плакари и јас, спиејќи внатре, вклучувајќи и бегање…

Потоа, имаше една ноќ полна со грутки на скакулци и господа од различни сфери на животот, кои не стигнаа до метрото, спиејќи на клупите. Набудувајќи ја будноста, тројца полициски службеници во униформа, на автомобилски автомобил, на марката igигули со сини броеви и натпис од страните на МИЛИЦИЈА, полицијата сè уште не била измислена во Русија, тие возеле да ја прегледаат темната страна. Откако се уверија дека сè е во согласност со законот и никој не може да земе леви пари, тие ги поставија своите возила паралелно едни на други, околу недвижнините, кои вклучуваа биосорти… Двајца со митралези, палки, канистри за гас, чизми и капи излегоа и се упатија кон тезгите на азиските трговци на «шаурма», управувани од граѓани на Руската Федерација, со национална припадност на Мароканци, кои дури и не разбирале претежно руски, туку биле граѓани, а тоа било до киоск со натпис «ГАЈ ШАУРМА ЗА ПУТИН И ТРУМП». Зошто таквото име беше, веројатно, преведувачите беа веројатно со хумор. Возачот со пиштол, останал во автомобилот на чело и одеднаш?!

Јас, државник што не се државјанин на Руската Федерација, сум Русин по националност. Пристигна од СССР, Република Казахстан, каде што ме тепаа целото детство затоа што јас бев само руски. Сепак, кога пораснав, веќе ги победив. Но, ова е друга приказна, и сега се врати на заговор: Јас, државник не државјанин на Руската Федерација, по националност — Русин, почесен осуденик, мајстор на ФСБ, пензионер, инвалид и сето ова во комбинација, особено затоа што го знаев сето ова во отсуство, ниту таму каде што не беше, тој одеднаш се разбуди од застрашувачката рче од соседната штанд и, за да бидам поточен, можев да ја почувствувам затворената, ноќна, квадратна просторија околу мене и таванот погоре. Чувствував сè и не се сетив или не разбрав каде сум?! Theидовите ми го смачкаа умот така. Решив да влезам на «мини сцена», каде што претходно седев, ногата ми падна во дупката, и таму сè е како во заливот. Јас извикав и се разбудив, со ритмичко грчење, сонував за ќерка на генерал, другарџија и возач со скратено работно време. Тој беше исплашен, па дури и флинкан како циган, кршејќи ги градите, но одеднаш ја ценеше ситуацијата, но тој не веруваше во духот. Јас, без вештина, проколнав за помош, обидувајќи се да избувнам барем некоја дупка во околниот еден од theидовите, но моите трудови беа бескорисни, а грчењето не запре.

И во тоа време, од другата страна на тоалетот, колега возач на кочија, наредникот веќе повика на засилување, а двајца, не очекувајќи арапска храна од тесто и пилешко, мачки и кучиња купени за ништо, веќе трчаа на помош на колега и сограѓанин.

Слушнав гласови од другата страна на штандот, но тоа не помогна да се намали главоболката на мамурлакот.

— Кој е тука? — праша еден од нив.

— Еве јас, и кој си ти? Прашав.

— Јас? сега знаеш…

— Скрши го замокот!! — Го прашав другиот и не беше тешко да се стори тоа со барел на пушка за напад. Вратата се отвори. Пред мене стоеја тројца зачудени малолетни лица, еден, патем, вкрстено, во униформа слична на полицајката. Потоа ме одведоа во најблиската полициска станица, а грчењето на тоалетот никогаш не стивна.

Стражарот долго време размислуваше како да ја наведе причината за притворот на должноста во извештајот. И изјави како што следува:

«… Уапсен, додека се обидуваше да ја ограби содржината на био тоалетот одвнатре, криејќи се од правдата со катанец, однадвор».

Сите се забавуваа, особено затоа што претходниот притвореник, кој беше принуден да исчисти некоја канцеларија, се обиде да избега и се заглави на врвот помеѓу таванскиот џем на прозорецот и испакнатите ребра од осумнаесеттиот век ковање решетки. Пожарникарите биле повикани, поточно, борци со оган, а пожарникарите се тие што го запалиле. За жал, Министерството за вонредни состојби сè уште не беше измислено. Оние го прашаа:

— Со што си заглавен?

— Пубични и јајца!! тој одговори со солзи во очите. Тој исто така бил спасен и испратен да ја исчисти куќата, која била без прозорци. Напротив, јас одбив, велејќи дека ќе го прекинам животот ако продолжат да ги кршат моите уставни права и да ме принудат да ги отстранам своите срања во тоалетот. Тие се смееја на Уставот и ја заменија казната со тоа што ме тепаа во бубрезите, по што почнав да се мочам ноќе, најпрво со крв и потоа со сода. Но, тоалетот не се изми!! И јас, за еден час, ги искористив широките простори на ноќниот Невски Проспект, во потрага по живот…

белешка 4

Методиј

Судбината ми донесе привремено во градот херој. Санкт Петербург, во добротворен хотел, едноставно се нарекуваше во народот како бездомник. Ми дадоа сканар, односно кревет, кој го тепав половина месец од локалните пијаници-надлежни органи, ставајќи петнаесет во болницата пред да ме остават. Трофеите беа душеци. Јас акумулирав девет од нив. Јас ги нареков еден на друг и спиев скоро на таванот. Имаше некои непријатности: ласкањето беше многу нормално, а јас се потпрев на дрвена скалила. Lifeивотот го одвиваше својот нормален тек: Утро — вечер, ручек — тоалет и слично секој ден. Тие ми платија мене и мојот другар корморант yоха Лиси, кој имаше завршено две високо образование во зоната петнаесет години, за мирна состојба на нашиот втор кат. Тој не се разликуваше во погледот и ги имаше своите осумнаесет во црвено според неговите зборови. И бидејќи беше тешко да се набават чаши со такви очни капаци, тој се склопи од достапните, додавајќи, три рамки со очила и ги поврза со бакарна жица. Така тој постигна сто процентен вид. И почнав да го достоинствено со шега од осум очи. Livedивеевме со него во семејство, како во зоната, накратко, имавме корени и делевме леб со печење, сепак, поради некоја причина тој ми даде поголемо парче, или ме почитуваше или ме хранеше за гладни времиња на опсада за да го продолжам животот со апсорпција моето тело. Секое утро, будејќи се, наоѓав на мојата маса одредби за целиот ден или повеќе. Стари лица и жители од други возрасти, сите практично седат на места не толку далечни и не премногу кратки: најмалиот имал околу петнаесет години, доброволно ги споделил со нас нивните оброци, стекнати на различни начини на мали кражби и прилози на побогатите делови од населението, т.н.. Јас секогаш бев против и го враќав ова, и така тие му оддадоа почит кога спиев. Theелавата се радуваше на ова внимание и исто така почна да јаде маснотии.


Едно ладно утро се разбудив. Снегот паѓаше надвор од прозорецот. Да станам како и обично беше мрзеливост, и немаше планови за купување пари, особено од вчера, а главата ми застана. Balелавиот човек, како и обично, прочита нешто во умот, движејќи се само со долната усна. И сето тоа ќе продолжише, ако не и за изгледот на стариот седумдесетгодишен корморан-рецидивист, морнар на пливање на долги патеки, пензионер и бездомник Методиј со фински корени. Сакам да напоменам дека осудените лица обично комуницираат со касти, како во овој случај. И тој зборуваше повеќе со кавкаски отколку со фински акцент.

— Па, паразити, имаме дигалка? започна од рамото. Се свртев, Балд ја изневери книгата. Помина една минута.

— Што ви е потребно, старо? — го прашал Балд и се погребал во роман.

— Престанете да го гледате досието, земете ги златните злато, т.е. јас, и одете оган. Четири години добив пензија.

По неговите зборови, поминаа околу две минути и под нозете кршеше свеж снег. Во далечината, имаше продавница со дремка на некој вид грузиски. Влеговме во него и наредивме двесте. Во намачкана и тост Методиј:

— Татарите не живеат без двојка! — наредивме уште стотина. Следно, по стариот тост:

— Бог го сака тројството! — ги исцедивме и овие чаши. Потоа разговаравме во тишина, секој со себе и само Методиј не замолчи и си кажа како се доби првиот мандат од петте достапни. Не бевме слободни слушатели.

— Нашиот брод дојде со Кјуби. Отидов во селото на мојот брат. Пиевме една недела. Така, наутро се собравме кај домаќинот, по денатурираната супстанца и отидовме покрај куќата каде што беше свадбата. Им честитав, и тие ми испратија три букви… Гледав наоколу и видов еден куп тули зад мене, додека брат ми одеше за месечина и секира, ги зедов сите камења во колибата, имаше рана, да, невестата беше директно во челото. После, тој започна да ги гранатира прозорците. Купот немаше време да заврши кога веќе три години бев затворен во затвор. Што друго ќе пиете? — заврши и отиде во шанкот за широка потрошувачка стока.

Пиевме многу и долго време, дури имавме и ужина. Во вечерните часови, покривот на Лиси беше срушен и тој почна да навлегува во други. Ја погледнав оваа лекција за bespontovoe и го наведов пијаниот страничен удар кон колибата. И Методиј во ова време, откако доби од Лиси, случајно или не, под окото, се капеше на масата, стоеше на подот.

Утрото се разбудив од досаден звук и бесмислениот немири на Болд. Се испостави дека кога спиел, разгневениот Методиј со залепен летал во собата и ја удрил заспаната Лиоха со патерица директно на челото. Скокна на креветот и падна на подот, стана со душек и се надигра на стариот. Потоа се сеќавам низ дремат, имаше борба, сè додека не се разделија. Се испостави дека кога го одведов Лиси од таверната, пијаниот Методиј ја изгуби свеста. Тој беше исфрлен културно на улица пред затворањето, и тој ползи дома, потпирајќи се на неговиот инстинкт.

— Ме фрли, ќелав!! — Лепен како грамофон и престана да го закопнува и липа, дедо, веќе легнат на подот, грбот надолу.

— Како? — праша, фаќајќи го грлото на Методиј и седеше како свиња, ќелав со коските на рацете.

Во тоа време, стариот корморан, обидувајќи се да лази од под средниот корморец, го одврте левото уво и исцеди слива од носот. Balелавиот човек одговори без да ги ослободи рацете, дувајќи му ја главата на главата.

— Добро, во натура. — Се обидов да го смирам нивниот млад корморан, мислам. — Еј, бездомници, оставете ги на креветите. Кажи ми, Методиј, што започна да зуи?

— Јас!! — не дозволувајќи му да го остави Балд, дедото почна да се оправдува. — Спивам, во натура, чувствувам дека некој духовит духовито, ги отворам очите — снег. Се преселив и почнав да станувам. Се свртувам, а пред мене има тетка и трамвај, десет сантиметри од мене. Ноќта е студена, со мамурлак, а исто така и Лиси, говедата, ја фрли, ах!! Yay!! Yay!! — трипати извика Методиј.

— Да!! Да!! Да!! — Три пати Лиси го удри во очи.

После половина час, веќе нарачавме двесте грама и требаше да ги оправдаме нашите недоразбирања. И така цел месец, додека Методиј не се осиромаши. Добрата работа е банкарска картичка. Економски…

белешка 5

Yellowолт снег

— Тоа беше, во тие далечни без правни времиња, кога тундра беше човек. Подигнете ја пазувите на тундра-човекот, половина ден, спуштете ја пазувите на тундра-човекот, половина ноќ. И во тоа живееја вошки. И да се погледне внимателно од сто проценти визија, овие воопшто не беа вошки, туку мамути, поларни мечки, елени на крајот и свињи. И тогаш сите ги нарекоа Чукчи — луѓе, бидејќи тие беа единствената раса што живееше во тундра. Некако еден човек од тундра шета со пазуви кренати и ја гребе, додека Чукчи кај јаранга преживува страшна бура. Пазувите престанале да го гребеат тундра-човекот и невремето се смирило. И Чукчи ги остави своите домови во тундра и веднаш му се заблагодари за чистиот бел снег со жолта урина. И тундрата стана како недостаток на витамин во телото, како акни на телото. И сето тоа се појави и сите почнаа да танцуваат, но тивко жолтите мразци почнаа да исчезнуваат, некој ги украде и остави дупки. И тогаш, локалната Чучки бездомник Сережа, кого сите ја нарекоа «жолт снег», ја продолжи својата приказна, човекот од тундра му нареди да најде крадец и да го исмева како суров. Сите Чуки затрупани во снежните патеки и, гледајќи, чекаа и беа изненадени. Излезе дека нивните деца се покажале како крадец, кој ги сметал овие мраз за ќофтиња, кои ги продаваат во чаршијата. И бидејќи бебето се роди, тие му велат:

— Не јадете, копиле, жолт снег!! — и го претепаа, го тепаа однапред, особено на главата.

Во принцип, Сережа-Yellowолтиот снег изгледаше младо, дваесет и седум години, а остатокот е како оној на Чукчи. Тој отиде во Централната библиотека и собираше шишиња по патот. Еднаш почна да исчезнува со денови. Сите беа различни, но iousубопитни. Кога се појави, тој беше испрашуван. Тој молчеше. Но, откако тој беше пијан и Сережа жолт снег призна дека наскоро ќе се ожени.

— А на кого? — проследено со прашање.

— Да, има една половина од моето срце, таа живее во регионот, иако веќе има шеесет и една година, за тоа не треба да прави деца, веќе има осум. Тука ги хранам и едуцирам, како што ме воспитуваше татко ми, и татко му татко, и татко — татко, неговата мајка затоа што беше таткото. — Сериоза okedиркаше наоколу во ноздрата, ја прегази козата, го погледна и јадеше. — Го сакам Чупа-чипс, сепак, тоа дава умни мисли. Па, неодамна никој не најде куќа. Се искачи таму, погледна, имаше доволно простор за сите: неговата сопруга, и јас, и децата. Точно, старецот е жал, затворен дванаесет години. Но, сепак млад, глупав, само четириесет тропнал. Го научив, но тој не веруваше во моето искуство. Па, летото е сè уште тука, затоа решив да направам поправки на еврото во куќата, веќе купив кит, боја, четки. Точно, влегоа некои тетки: «Што правиш?». — прашуваат тие. «Поправка». — Велам, но веднаш сфатив дека доцнат, куќата веќе беше окупирана од мене. — Сережа жолт снег зеде крекер од под креветот, кликна на тавтабита што не знаеше како да скокне од лемецот, ја размачка со жолта течност и, збрчкајќи ја, го гризна. Руск пукна, но не се скрши. Чукчиците полека ги отвори очите, гледајќи во скршената ограда која лепеше од пукнатината на крекер.

— Оооооо!! се скара и почна да ја загрева забоболката со дланката…


Летото помина. Чуки пристигна со Фингалс, без никакви предни заби. На неговата глава имаше череп на згрутчена крв.

— Што се слави Сереожа, домаќинството, беше темно, светлината излезе? — закачени бездомници.

— Не, пристигнаа овие тетки со сопствениците на оваа куќа, но јас веќе ја завршив поправката, сакав да одам со семејството. Така ме тепаа со клубови. Кучињата. Крајот…

белешка 6

Умирај, кучка, за венец!!

Сонцето сјаеше. Небото беше јасно, а патриотите бездомници вратари седеа во просториите на леталата и плетеа картон, ставаа други шишиња, а уште други тропаа алуминиумски лименки за коктели и пиво. И сите би било добро, но во едно од живеалиштата, имаше два УАЗ со сини светилници и «татковците» ги одведоа од вратата и «лизгаа» една жена и двајца момци облечени во џантастични елеци, наречени «жолчки» кај обичните луѓе. Локалните жители сè уште не ја разбрале причината за апсењето, затоа што ова трио скрупулозно штрајкуваше во депониите за ѓубре и ги чистеше дворовите секој ден. Секој имаше свој инвентар, на кој веќе му беа навикнати рацете, а сите беа обележани со метла, лажичка и торба. Овие алатки им се чинеше како талисман или амајлија, како куќа или куќа за домот. И, дај Боже, некој ќе земе странец. Сè, смрт. Кранити Но, се појави на ова тројство порано пред инцидентот и четвртиот Мадам Тумор. И далеку одиме.

Предходно Во пресрет на утрото, Мадам Тумор најпрво стана и реши да покаже алтернатива, да направи корисна работа и да ја исчисти областа, додека сите спиеја со бура од алкохол, односно регистрација во семејството. Сите членови на оваа «банда» не беа ниту еднаш осудени. Зашто немајќи свој, таа зеде туѓ инвентар, надевајќи се дека, како што велат, сите свои?!,Е биде, се мие, собира пупки од цигари, ги отстранува сите видови на бонбони омоти и не пречи, не гледа нешто во корпите и собира расфрлани ѓубре околу заливите и резервоарите по патот. Тој веќе го исчисти подот на територијата и одеднаш гледа како од другата страна на патот маж и жена се цврсто решени.

— Скандал. — Мислеше Мадам Тумор и продолжи понатаму кон чистење на територијата. Кавгата се загреваше и гласовите веќе беа звучни, кога ненадејно дамата се тресеше, толку гласно што одекнуваше одекнуваше во дворовите. Мадам Тумор ги крена очите и виде дека овој маж на бурен начин шлаканица на дама на образите. Минувачите не обрнуваат внимание, но опожарениот крадец на пилешки јајца и пилешко во минатото, во особено големи димензии, што од страна на управувањето со живинарска фарма ги додаде на две јајца земени од неа по барање на натоварувач-кохабитант, што го сними безбедносната камера на ова претпријатие. Не можев да го издржам и тргнав со метла преку патот. Автомобилите во збунетост gave отпуштија место, како луда. Таа, не обрнувајќи внимание на искористувачките странски автомобили, се стрча во тротоарот и, како змеј од небото, се стрча во селанец, камшикувајќи го во лицето со срање со метла, од која срамните со кучиња летаа кон страните. Дамата ги бутна очите во неверување и, покривајќи ја устата со рацете, бесно се смееше. Одеднаш од каде да го земам. Одеднаш, од никаде, се појавија тројца полицајци и веднаш почнаа да Мадам Тумор да се повлече. Тоа викаше:

— Овој бод, ја победи госпоѓата!!

— Смири се, смири се! — учтиво праша полицискиот наредник. — Никој не победи. Погледни таму. — Во далечината можеше да се види филмска камера и екипирана екипа на филмот.

— Овој филм е снимен од комедија за детективска блокбастер! — додаде втор полицаец.

— Тој тој тој тој!!! — наплати третиот. — И извидување за скандалот! Ху Ху Ху!!! И борба!

Туморот се смири и мрмори нешто, се распарчи во уметниците, потоа ги погледна полицајците, зеде метла и глупав преку улицата Фурзахтскаја.

И во ова време во кандејката, каде претходно ѓубрената компанија за џвакање, а сега бришачите се разбудија од мамурлакот, видоа дека еден од залихите недостасува или недостасува, ги крена нозете и избега, почна да подготвува заговор за изложување на крадецот или нозете. Откако ги предадоа шишињата оставени од минатиот викенд, тие извадија детергент наречен «Снегулка» и, откако ја разредоа со вода од чинијата за тоалети, поради недостаток на чешма, поради санирање на цевководот, тие полека почнаа да пијат, јадат снек остатоци што беа подигнати вчера од садот за ѓубре наречен — заливот и многу кисел.

Се приближуваше до пладне. Мадам Тумор исвиркувајќи ја својата осудена девојка песна, се врати во Кандеика, носејќи, од една страна, опрема, а во другата, торба со алуминиумски лименки пиво и шишиња. Без размислување или сомневање за ништо, таа ја отвори вратата и зачекори во кандеиката, соочувајќи се со нејзината судбина…

На почетокот, таа беше пречекана со странични погледи.

— Па, што? — Најпрвин хорор концерт, црна вдовица, која во минатото ги уби своите тројца сопрузи, од седејќи во зоната за убијци 15 години и ја именуваше Кампучија, а по националност — Калмак без предни заби.

— Што? — исплашено малку и збунето, ја праша Мадам Тумор и го постави инвентарот.

— Што, што? — додаде поцврсто нејзиниот прекар Хахал — Баламут со форма на отворена туберкулоза. — Во газот ебам, не е жешко?

Бесплатный фрагмент закончился.
Купите книгу, чтобы продолжить чтение.
электронная
от 200
печатная A5
от 502